آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 223341
تاریخ انتشار : 2 آبان 1396 11:33
تعداد بازدید : 5943

مهدی روحانی‌نژاد مدیر «فروم اینترنت اشیا ایران»:

صنعت بانکداری باید به سمت هوشمندسازی برود

مهدی روحانی نژاد، مدیر «فروم اینترنت اشیا ایران» قرار است در نمایشگاه تراکنش ایران نیز کارگاه اینترنت چیزها را برگزار کند، در گفت وگوی پیش رو، او با بیان ضرورت تجهیز صنایع و سیستم بانکی کشور به فناورری اینترنت چیزها (IOT) می گوید: حجم بازار ICT قرار است طی برنامه ششم به دو و نیم برابر برسد، این اتفاق تنها در صورتی که رشد فناوری IOT را در صنایع مختلف داشته باشیم، امکان پذیر است. این گفت وگو را بخوانید.

 آیا اینترنت چیزها یا IOT در ایران کاربرد دارد یا اساسا یک ایده فانتزی است؟
 به طور کلی حوزه ارتباطات در تمام دنیا، درحال حرکت به سمت اینترنت چیزهاست. برقراری ارتباط تجهیزاتی که در صنعت کشور وجود دارد، تحت تاثیر همین عرصه قرار خواهد گرفت. یک موج از اینترنت چیزها، به وسیله انسان و موبایل ها از سال های گذشته شروع شد و در حال حاضر هم در حال اتصال این سیستم به سایر تجهیزاتی که در کشور وجود دارد، هستیم. درباره ایران هم باید بگویم، نمونه های مختلفی از صنایع و تجهیزات در کشور وجود دارد که مجهز به IOT   است.

 آیا محصول تجاری شده ای در بازار ایران وجود دارد که در این دسته بندی قرار بگیرد؟
اگر خیلی ساده بخواهیم محصولی را نام ببریم، کنتورهای هوشمندی که در خانه ها وجود دارند، نمونه ای از همین محصولات است. کنتورهای دیجیتال سه زمانه به صورت لحظه ای امکان کنترل میزان مصرف را برای شما فراهم می کند. در حال حاضر حدود یک میلیون کنتور از همین سیستم استفاده می کنند. در صنایع هم، سنسورهایی داریم که نمونه های جدیدتر آن ها، با استفاده از IOT به صورت لحظه ای وضعیت خط لوله ای را که در آن آب یا نفت یا هر چیز دیگری وجود دارد، گزارش می دهد؛ بنابراین اگر مثلا نشتی اتفاق بیفتد، از طریق اینترنت چیزها قابل تشخیص است.

 این ها که گفتید کاربردهای صنعتی است.
در نمونه دیگری از استفاده از IOT، باید به کاربردهای آن در اداره شهر هوشمند اشاره کنیم که در حال حاضر در بندر انزلی و چند شهر دیگر انجام شده و شما می توانید آلودگی هوا و ارزیابی رطوبت خاک برای آبیاری را به وسیله سنسورهایی که در داخل خاک قرار می گیرد، بسنجید. به این شکل که هر زمانی که رطوبت پایین آمد، این سنسور به صورت اتوماتیک آبیاری را شروع می کند. در حوزه های مختلف، مثل پارکینگ هوشمند و صنعت حمل ونقل نیز از اینترنت چیزها استفاده می شود. در صنعت حمل ونقل و در پروژه سپهتن، کامیون ها و اتوبوس هایی که در جاده های بین شهری تردد می کنند، توسط پلیس موظف شده اند که تجهیزاتی را روی اتوبوس یا کامیون قرار دهند که به کمک ردیاب (GPS) سرعت و شتاب را می سنجد. روی این سیستم ها موقعیت این وسائل نقلیه هم نصب شده و نیم ساعت قبل از اینکه اتوبوس یا کامیون، به نزدیک ترین ایستگاه پلیس برسد، همه این موارد کنترل می شود و اگر تخلفی نباشد بدون این که نیاز به توقف باشد، به حرکت شان ادامه می دهند. این ها مواردی از استفاده از IOT است که هم اکنون در کشور در حال استفاده است ولی مانند سایر نقاط دنیا، نیاز به پیشرفت در سایر حوزه ها کماکان احساس می شود.

 بعضی از تولیدکننده ها مثل سامسونگ، امکانات IOT را روی دستگاه های تولیدی شان می گذارند. آیا این مساله تهدیدی برای استارت آپ های فعال IOT محسوب می شود؟
استارت آپ ها اگر بخواهند در حوزه تجهیزات سخت افزار ورود کنند، سطح رقابت پذیری پایینی دارند. نه فقط سامسونگ که شرکت های چینی وارد بازار می شوند و به راحتی، ارزان ترین سخت افزارها را وارد بازار می کنند. بنابراین هرچه شرکت های دیگر تجهیزات شان را هوشمند کنند، این مثل گوشی هوشمند یک فرصت برای استارت آپ هاست که اپلیکیشن بنویسند، خدمت تعریف کنند و کارهای مختلفی را که در این حوزه است، انجام دهند. بنابراین از دید استارت آپی این یک تهدید نیست. اما اگر بخواهیم وجه دیگر قضیه را ببینیم، ممکن است این مساله نوعی تهدید محسوب شود و آن بحث امنیت است. مساله این است که هرچقدر سخت افزارها و امکانات مان در دست خودمان نباشد، می تواند یک عامل تهدیدکننده برای بحث های امنیتی به حساب آید.

 در کارگاه اینترنت چیزها در ارتباط با چه مواردی صحبت می کنید؟
در این کارگاه تلاش می کنیم بانک ها را با فناوری IOT آشنا کنیم. به احتمال زیاد، اغلب این بانک ها با اینترنت چیزها آشنا نیستند و نیاز است که ما در درجه اول این حوزه را معرفی کنیم و ویژگی های آن را توضیح دهیم. در نهایت کاربردهایی را که IOT در حوزه بانکی و پرداخت (payment) می تواند داشته باشد، مطرح می کنیم. بنابراین در این کارگاه ، بانک ها با IOT و کاربردهای آن در سیستم بانکی آشنا می شوند و از سوی دیگر آشنایی با روش های مشارکت در صنایع دیگر نیز به بانک ها آموزش داده می شود.
 چه انتظاری از خروجی این کارگاه دارید؟
صنعت بانکی و شرکت های ارایه کننده خدمات پرداخت، فاز الکترونیکی کردن را تا حدی طی کرده اند. مدتی است بانکداری الکترونیکی شکل گرفته و در فاز بعدی باید سراغ هوشمندسازی این فرآیند برویم. در حال حاضر این اتفاق نیفتاده وIOT  می خواهد این کار را انجام دهد. این نکته را هم باید در نظر بگیریم که با وجود گذر از فاز الکترونیک به فاز هوشمند سازی، در برخی حوزه ها، هم چنان برنامه الکترونیکی شدن هم انجام نشده است. مثلا در بحث بیمه ها هنوز چیزی تحت عنوان بیمه الکترونیکی نداریم. به همین خاطر، دوستانی که در حوزه بانکداری هستند، نباید به اینکه یک مرحله جلوترند غره شوند، این نسبت به صنایع دیگر مثبت است، اما هوشمندسازی باید در گام بعدی صورت بگیرد، تا همه صنایع، با هم روند الکترونیکی شدن و سپس هوشمندسازی را طی کنند. مخابراتی ها در این بخش، نسبت به صنایع دیگر پیشروترند، اما بحث دیگری که مطرح می شود این است که در همین حوزه مخابرات هم، باید این امکان را پیدا کنیم که به واسطه تکنولوژی IT و ICT زمینه رشد صنایع دیگر را فراهم کنیم. این نقشی است که حوزه IOT برعهده دارد.
 نمایشگاه تراکنش ایران و برگزاری این کارگاه، چه تاثیری در فرآیندهای مربوط به اینترنت چیزها در ایران دارد؟
ما به عنوان «فروم اینترنت اشیاء ایران»، این کارگاه را برگزار می کنیم که مجموعه ای از شرکت هایی را شامل می شود که در حوزه IOT فعالیت می کنند. طبیعتا نمایشگاه تراکنش ایران فرصت خوبی است و علاقه مند هستیم که از این طریق  IOT را به صنایع دیگر هم معرفی کنیم. در همین رابطه صنایع بانکی و شرکت های ارائه کننده خدمات پرداخت در زمره گروه های هدف ما هستند تا در نمایشگاه ، ضمن آشنایی با حوزه IOT، به اعضای ما در فروم اینترنت اشیا بپیوندند. تصورمان این است که اگر بخش بانکی یا شرکت های  ارائه کننده خدمات پرداخت، وارد حوزهIOT  شوند و در این بخش سرمایه گذاری کنند، نه تنها بهره وری این بخش ها افزایش می یابد، بلکه زمینه افزایش حجم بازار ICT در کل کشور فراهم خواهد شد. از طرفی، حجم بازار ICT قرار است طی برنامه ششم به دو و نیم برابر برسد، باید بگویم، این اتفاق تنها در صورتی که رشد فناوری IOT را در صنایع مختلف داشته باشیم، امکان پذیر است. IOT نیازمند مشارکت بخش بانکی و شرکت های ارایه کننده خدمات پرداخت است.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :