آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 193816
تاریخ انتشار : 2 آبان 1395 13:0
تعداد بازدید : 2635

نحوه فعالیت راکت اینترنت در ایران

ناشناس بلند پرواز

این هفته خبر تک کرانچ درباره جذب سرمایه 20 میلیون یورویی توسط اسنپ و اعلام MTN  به عنوان تنها سرمایه گذارش، بازار فناوری ایران را شگفت زده کرد. این مبلغ در مراحل آغازین اکوسیستم استارت آپی ایران به حدی غول آسا به نظر می رسد که حتی سرمایه دور اول اوبر با مبلغ 11 میلیون دلار نیز با وجود تورم در برابرش ناچیز است و با وجود پتانسیل بالای بازار ایران، این مساله توضیح بسیار می طلبد.

پس از انتشار خبر، تک رسا اعلام کرد که این سرمایه گذاری تنها برای اسنپ نبوده و به شرکت مادر اسنپ یعنی گروه اینترنتی ایران IIG (مالک استارتاپ هایی مثل بامیلو و زودفود) تعلق دارد که حجم این سرمایه گذاری را توجیه می کرد. ولی بلومبرگ در همان روز، ادعای تک کرانچ را مبنی بر اختصاص سرمایه تنها به اسنپ تایید کرد و این تنها یکی از جزئیات نامتعارف این سرمایه گذاری است.
سایت CrunchBase در گزارشی می گوید: MTN هیچگاه در دور اول دو سرمایه گذاری دیگرش، تنها نبوده است: AIG گروه اینترنت آفریقا و MEIG گروه اینترنت خاورمیانه، در سرمایه گذاری MTN با راکت اینترنت مشارکت داشته اند. این دو گروه هلدینگ از راهکار معروف «کارخانه استارت ‎اپی» راکت بهره برده اند و نکته مهم این است که MTN در گزارش مالی اش از گروه اینترنتی ایران در کنار این دو هلدینگ نام می برد.
با وجود این الگوی رفتاری، سرمایه گذاری منفرد MTN و عدم همراهی راکت، به رغم شراکت های گذشته در سرمایه گذاری، بسیار عجیب است. البته MTN با چالش خارج کردن درآمدهای خود از ایران روبه روست؛ یک میلیارد دلاری که MTN امیدوار است بعد از برداشته شدن تحریم ها به خانه بازگرداند.
گذشته از شایعات بلندپروازی ها و فعالیت راکت در بازار خوش‎آتیه استارت‎آپ های ایران، با اینکه تک کرانچ در ابتدا عنوان کرده بود راکت اینترنت نیز همراه با MTN در این سرمایه گذاری مشارکت دارد، چند ساعت بعد این بخش را از خبر حذف کرد. تک رسا نیز با اعلام اینکه هیچ مدرکی مبنی بر حضور یا عدم حضور راکت اینترنت وجود ندارد، رویکردی محتاطانه در پیش گرفت.
درواقع گروه اینترنتی ایران، شرکت خواهر AIG و MEIG است که راکت در این دو نهاد با MTN به صورت علنی همکاری می کند. جست و جویی در سایت WHOIS نشان می دهد که وب سایت اسنپ، MEIG و حتی وب سایت اصلی راکت همگی به سرورهای Cloudflare  متصل اند و ادمین سایت IIG  با استفاده از یک سیستم حفاظت از حریم خصوصی، هویت مالک اصلی را مخفی نگه داشته است. با این حال نام ایاد الکسار (Eyad Alkassar)از بنیان‎گذاران MEIG به‎عنوان نقطه تماس در snapp.ir ذکر شده و Kate Cully مدیرمالی در MEIG نیز به‎عنوان نقطه تماس در دامنه های کمکی zoodood.ir, snapp.taxi, snapp.live, eskano.com و نیز  iraninternetgroup.com لیست شده است که خود دال بر این ارتباطات درون شبکه ای است.
راکت با موانع قانونی زیادی در سرمایه گذاری در ایران مواجه است. مشکلات بین بانکی برای جابه‎جایی وجوه در مقیاس بین‎المللی وجود دارد که این مساله در زمان تحریم ها هنگامی که راکت مشغول راه اندازی گروه اینترنتی ایران بود، بیشتر مصداق داشت.
بنابراین همکاری راکت و MTN در ایران، حول دسترسی به پول می چرخد. MTN مطمئنا به رشد اقتصاد دیجیتالی در بازارهایی که در آن فعالیت می کند، علاقه زیادی دارد. همچنین کسانی مانند «الیور سم ور» مدیرعامل راکت، به سرمایه گذاری در چنین بازارهایی تمایل بسیار دارند. احتمال می رود دلیل سرمایه گذاری منفرد MTN در IIG به پوششی برای عملیات مالی AIG و MEIG باشد و «سم ور» عملا در حال مبادله سهام با مبلغ سرمایه گذاری‎شده MTN در ایران است. به این شکل MTN می تواند سرمایه ای را که در ایران گیر کرده، از این طریق هوشمندانه به کشورش بازگرداند و در همین حین راکت اینترنت می تواند رشد گروه اینترنتی ایران را بدون تضعیف جایگاه راکت تضمین کند.
ارایه چند گزارش مالی ساده می تواند ما را از چنین گمانه زنی هایی بی نیاز کند، ولی از آنجا که طبق گزارش بلومبرگ، عدم شفافیت یکی از خصوصیات راکت اینترنت است؛ این فقدان شفافیت که دامان گروه اینترنت ایران را هم گرفته است، در آینده به خطری برای اسنپ و استارت آپ های دیگر IIG تبدیل خواهد شد. البته این سرمایه 20 میلیونی و آثار و ارزش افزوده آن باید در دورهای بعدی جذب سرمایه توضیح داده شود؛ احتمالا کمتر از یکسال دیگر اسنپ به دور دوم جذب سرمایه نیاز خواهد داشت و این زمانی است که راکت و MTN برای شفاف سازی این بلندپروازی ها در بازار ایران در
 اختیار دارند. 


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :