آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 207710
تاریخ انتشار : 22 اردیبهشت 1396 23:55
تعداد بازدید : 2891

انتظارات استارت‌آپ‌ها از رییس‌جمهور آینده چیست

اکوسیستم را رها کن

حدود هفت ماه پیش، اکثر قریب به اتفاق بزرگان دره سیلیکون از هیلاری کلینتون در برابر دونالد ترامپ حمایت کردند، شدت این حمایت به حدی بود که آن تعداد اندک حامیان ترامپ مانند مدیرعامل اوبر با تبعات سهمگینی از قبیل اعتصاب رانندگان و کاهش چشمگیر ارزش سهام آن شرکت روبرو شد. دونالد ترامپ برنده انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا شد و همان حامیان کلینتون ترامپ را تهدید به جدایی کالیفرنیا از امریکا کردند. اکنون پس از گذشت هفت ماه، ترامپ به دنبال تصویب قوانینی است که بازگرداندن سرمایه های نقدی شرکت های معظمی مانند اپل به آمریکا را با مالیات کمتری امکان پذیر سازد. عمر منازعات سیاسی کوتاه اما دامنه مراودات تجاری بلند است. فارغ از این که چه شخصی رییس جمهور آینده ایران باشد، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری 1396، با چند تن از فعالان اکوسیستم استارت آپی ایران که امید بسیاری به آن در جهت افزایش اشتغال و تولید هست، به گفت وگو نشسته ایم تا انتظاراتشان را از رییس جمهور آینده ایران بشنویم.

وحید حجه فروش
@hajjehforoosh
کسب وکارهای نوپای حوزه فناوری اطلاعات در چند سال اخیر دست آوردهای هیجان انگیزی در زمینه حرکت به سوی اقتصاد دانش بنیان، تولید ثروت و اشتغال داشته اند. بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده توسط دیده بان جهانی کارآفرینی، ایران در اکثر شاخص های بررسی شده وضعیت مناسبی را تجربه کرده است. از سوی دیگر فعالیت چند سال اخیر مرکز توانمندسازی و تسهیل گری کسب وکارهای نوپای فاوا موجب شده اطلاعات و آمار مناسبی از فعالیت های انجام شده در این حوزه در اختیار علاقه مندان به کارآفرینی وجود داشته باشد. در حال حاضر نزدیک به 4 هزار استارت آپ در کشور مشغول کار هستند که این شرکت ها برای 30 هزار نفر از متخصصان و فارغ التحصیلان و استارت آپ هایی که از نوپایی درآمده و به شرکت هایی با منابع و سازمان قدرتمند تبدیل شده اند بیش از 100 هزار شغل به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرده اند.
ناصر غانم زاده، انتظار دارد که دولت به شکل مستقیم و با حمایت های مالی وارد این حوزه نشود و به جای آن، به زیرساخت های حقوقی، فناورانه و فرهنگی توجه کند. وی می گوید: مسائل حقوقی ما به خصوص حقوق تجارت متناسب با سرعت و فرهنگ استارت آپ ها نیست. پهنای باند کشور باید افزایش پیدا کند تا دسترسی کارآفرینان و کاربران به بالاترین سطح ممکن برسد. مدیر «صندوق سرمایه گذاری جسورانه اُپاتان» می گوید: رییس جمهور باید همت خود را مصروف ارتقای مهارت های نسل جوان کند و کیفیت آموزش را تا سطح اول جهان بالا ببرد.
امیر شوکتی که طراح و خالق چند بات تلگرامی محبوب و پرکاربر است، اعتقاد دارد که مهم ترین موضوع در این حوزه، آزادی در فضای اینترنت است. این که بستری مانند تلگرام که می توان کسب وکارهای بسیاری را در آن خلق کرد و با هزینه کمتر توسعه و ارتقا داد دچار اعمال نظرهای سلیقه ای نشود و صاحبان ایده بتوانند با آسودگی خاطر از این فضا برای کسب وکار خود بهره بگیرند یک نکته کلیدی است. مدیرعامل «تحلیل ارتباط برنا» عملکرد دولت فعلی را زیربنایی ارزیابی می کند و می گوید رییس جمهور آینده باید به ساختار بیش از کارهای موقتی کوتاه مدت و سطحی توجه کند. کار سطحی بدون توجه زیرساخت مثل ساختن یک برج 50 طبقه بدون بنای پایه و فونداسیون مناسب است که نتیجه ای جز نابودی در بر نخواهد داشت.
گلرخ بحری که استارت آپ «مهربانه» را در زمینه تامین مالی جمعی را بنیان گذاشته و اداره می کند انتظار دارد در حوزه كارآفرينى حضور زنان جدي تر گرفته شود. وی می گوید: باید حمايت مالي و غير مالي (آموزشی) متفاوتي از كارآفرينان زن بشود تا با اعتماد به نفس بيشتر و به شکل پررنگ تر در جامعه حضور پيدا كنند. همچنين مدیرعامل مهربانه اعتقاد دارد كسب و كارهاي اجتماعى كه براي رشد و آگاهي جامعه در تلاش هستند، بدون حمايت دولت نمي توانند به شکل مناسبی رشد كنند.از سوی دیگر، دبیر انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی انتظار دارد که رییس جمهور در مورد آشناسازی بدنه دولت نسبت به کسب و کارهای نوپا و اینترنتی اقدامی جدی کند. رضا الفت نسب کاهش مجوزهای راه اندازی و معافیت های تشویقی بیمه و مالیات را محرک های مناسبی برای شتاب دادن به کارآفرینی در این حوزه می داند و آموزش و فرهنگ سازی استفاده از خدمات الکترونیکی را یکی از اصلی ترین دغدغه های دولت در توسعه همه جانبه خدمات مبتنی بر اینترنت می داند.
صدرا امامی، مدیرعامل شرکت «گام اول تحول» معتقد است که دولت نباید رستم باشد؛ پدری که علی رغم دوست داشتن زیاد، ندانسته فرزندش را می کشد. انتظار اول او از رییس جمهور آینده، به رسمیت شناختن کسب و کارهای کوچک است و اینکه دولت قبول کند که فضا عوض شده است و استارت آپ ها می توانند کاری کنند کارستان . انتظار دوم وی تسهیل در قانون است: فرآیندهای طولانی ثبت و سیستم های پیچیده مالیاتی برای شرکت هایی که منابع انسانی متخصص در این زمینه ندارند از نمونه های آن هستند. امامی که شرکت اش در زمینه مشاوره های تخصصی به استارت آپ ها فعال است، می گوید: یک استارت آپ قوی، احتیاج به حمایت قانونی به معنی برخورداری از امتیازهای انحصاری ندارد. مسأله اصلی قوانین شفاف و سیستم های ساده برای اجراست ، زمان برای استارت آپ ها ارزشمندتر از طلاست و نباید در پیچ وخم های دریافت انواع مجوزهای زائد به هدر برود. رییس جمهور باید به اکوسیستم توجه کند. منظور از توجه، سازوکاری برای بیشتر شنیده شدن و دیده شدن است. به عنوان مثال: جلسات مستمر کارآفرینان با معاونان وزارت خانه های مختلف برای شناخته و دیده شدن. حتی اعلام نیاز دستگاه های دولتی و درخواست راه حل از استارت آپ ها می تواند فضا را گسترده کند. وی می افزاید: رییس جمهور باید توجه ویژه ای به رسانه ها داشته باشد؛ باز هم اینجا منظور حمایت نیست، بلکه ایجاد زیرساختی برای نشان دادن این شرکت ها به جامعه است. در نهایت وی اعتقاد دارد که استارت آپ نه یک شغل، که یک سبک زندگی ا ست. فقط کافی است این سبک زندگی به رسمیت شناخته شود. سیستم آن چنان پویاست که می تواند ریشه خود را به آب برساند. فقط کافی ا ست رییس جمهور جلوی تبرهایی را که برای قطع شدن بلند شده اند، بگیرد.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :