آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 257657
تاریخ انتشار : 17 تیر 1398 12:19
تعداد بازدید : 153

رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت:

ایجاد بحران با تصویب دیرهنگام قوانین ماینینگ

درحالی که وزارت ارتباطات می گوید تصمیم دیرهنگام درباره استخراج رمزارز آن را به یک بحران بدل کرده، توانیر می گوید مشکلی با ارایه برق به استخراج کنندگان با تعرفه صادراتی ندارد و منتظر تصویب قوانین است.
undefined

فناوران - امیر ناظمی رییس سازمان فناوری اطلاعات درباره غیرقانونی بودن استفاده از دستگاه های استخراج ارز دیجیتال گفت: هم اکنون تنها موضوع غیرقانونی بودن دستگاه های استخراج ارز رمز مطرح نیست چرا که برخی از این دستگاه ها حدود یک سال پیش و قبل از قانون ممنوعیت واردات تجهیزات ارز دیجیتال، وارد کشور شده است. اما آنچه که هم اکنون ممنوع است، این است که یک واحد صنعتی نباید از برق یارانه ای، برای استخراج ارز دیجیتال استفاده کند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران در گفت وگو با مهر با بیان این که پروانه بهره برداری از هر واحد صنعتی، برای فعالیت مشخصی صادر می شود و به میزان مصرف هر واحد، به آن برق اختصاص می یاید گفت: برق صنعتی شامل چند برابر سوبسید نسبت به بهای برق خانگی است تا صنعت، رونق پیدا کند. به همین دلیل اگر واحد صنعتی به جای فعالیت مشخص خود، به استخراج ارز دیجیتال دست بزند، اقدام غیرقانونی انجام داده است.
ناظمی با تاکید براینکه زمانی که یک واحد صنعتی، پروانه بهره برداری یک صنعت مشخص را دارد، نمی تواند در آن واحد صنعتی ارز دیجیتال تولید کند، افزود: مطابق با قانونی که برای مصرف برق خانگی نیز درنظر گرفته شده است، نمی توان در خانه و از برق خانگی برای استخراج ارز دیجیتال استفاده کرد.
وی با بیان پیشنهاداتی که برای ساماندهی استخراج ارز دیجیتال در کشور از سوی وزارت ارتباطات به دولت مطرح شده است و مسوولیت چندین دستگاه در این طرح پیشنهادی گفت: ما چندین بار این پیشنهادات را به دولت ارایه داده ایم و امیدواریم به زودی به تصویب برسد. چرا که ما معتقدیم نباید صبر کرد تا یک مساله به بحران تبدیل شده و بعد در مورد آن تصمیم گیری کنیم.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه در این پیشنهاد، مصرف برق و واردات دستگاه های استخراج ارز رمز دیده شده است، افزود: اگر این پیشنهادات از سوی دولت و دستگاه های مربوطه پذیرفته شود شاهد ساماندهی استخراج ارز دیجیتال در کشور خواهیم بود.
وی همچنین با تاکید بر اینکه استخراج ارز دیجیتال در شرایط فعلی، وضعیت نابسامانی دارد و بزرگ ترین مشکل آن هم این است که ما نه قبول کرده ایم که استخراج ارز دیجیتال صنعت است و نه آن را رد می کنیم، توضیح داد: این مساله امکان سوءاستفاده را از شرایط موجود فراهم کرده و این بزرگ ترین معضل است. چرا که برای استخراج ارز دیجیتال در کشور از برقی استفاده می شود که با تعرفه صنعتی و برای تولید خاص صنعتی درنظر گرفته شده است و یا تجهیزاتی مورد استفاده قرار می گیرد که بهره وری درستی نداشته و ضرر ملی محسوب می شود.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: برای ساماندهی این بخش، پیشنهادمان این است که اگر جایی قصد راه اندازی مزرعه استخراج ارز دیجیتال دارد و می تواند برق خود را تامین کند (برای مثال از سولار سل استفاده کند)، باید بتواند به راحتی و بدون هیچ مشکلی کار خود را آغاز کند. یا اگر قصد تاسیس نیروگاهی برای این منظور وجود دارد، نباید مشکل جدی برای آن به وجود بیاوریم. چرا که این نیروگاه بعد از مدتی به دارایی ملی ما تبدیل خواهد شد و باید از آن استقبال کنیم.
ناظمی با بیان این که در استخراج ارز دیجیتال موضوع دیگر بحث استفاده از برق در ساعات پیک و غیر پیک مصرف است، ادامه داد: در این زمینه پیشنهاد ما تعرفه گذاری متفاوت برای مصرف برق است. به این معنی که می توانیم تعرفه سیار برای استخراج ارز دیجیتال درنظر گرفته و یا اینکه یک بازار برق ثانویه به این موضوع اختصاص دهیم که به صورت جداگانه در یک بازار عرضه و تقاضا، استخراج کنندگان ارز دیجیتال، برق مورد مصرف خود را خریداری کنند.
وی با بیان این که هر دستگاهی در بخشی از موضوع ارز دیجیتال در کشور مسوولیت دارد، افزود: برای مثال موضوع استفاده از برق، وزارت نیرو، رگولاتور این حوزه خواهد بود و تمامی این موضوعات در قالب پیشنهادات ما، در کمیسیون اقتصادی دولت مطرح شده است.
معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: یکی دیگر از پیشنهادهای اولیه ما این بوده که مزرعه های استخراج ارز دیجیتال، بخشی از سرمایه خود را از طریق سرمایه گذاری خارجی به دست آورند. چرا که ما نمی خواهیم ریسک کرده و سرمایه ملی خود را به سمتی سوق دهیم که همچنان دارای عدم قطعیت است. در این صورت ما به جای آنکه شاهد ایجاد دستگاه های کوچک استخراج ارز در منازل باشیم که از برق خانگی استفاده می کنند، مزرعه های استخراج ارز دیجیتال را توسعه دهیم.
ناظمی با بیان این که بزرگ ترین معضل این است که ما در زمان مناسب تصمیم خودمان را نمی گیریم و مرتب آن را به آینده موکول می کنیم، تصریح کرد: هم اکنون بیش از ۶ ماه از زمانی که ما پیشنهاد اولیه را در این خصوص ارایه داده ایم، گذشته است. تصمیم گیرنده نهایی مجموعه دولت است. در کمیسیون اقتصادی دولت، سازمان های مختلف در زمینه این پیشنهاد، نظر داده و ۴ بازیگر اصلی نظرات خود را اعلام کردند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ادامه داد: بخش فناوری اطلاعات حوزه های نوپا با حضور وزارت ارتباطات و معاونت علمی در حوزه ارز دیجیتال نقش دارد. در حوزه مالی‑بانکی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی درگیر هستند. در حوزه نیروگاهی بازیگر اصلی وزارت نیرو و وزارت نفت هستند که سوخت نیروگاه ها را تأمین می کنند و بخش مربوط به پولشویی نیز به دستگاه های امنیتی مربوط می شود. این مساله چندین وجه دارد و حداقل در ساده ترین حالت ۱۰ دستگاه درگیر آن هستند که هر کدام از آنها قاعدتا نظرات مختلف دارند.
وی با تاکید براینکه موضوع ارزدیجیتال در انحصار یک سازمان و یا یک وزارتخانه نیست، گفت: ما باید با مسایل جدید با رویکرد جدید مواجه شویم و شاید لازم نباشد این صنعت، پروانه بهره برداری خود را از وزارت صنعت بگیرد. بلکه یک کارگروهی باید در این زمینه باید تصمیم گیری کند و رویکرد تعاملی وجود داشته باشد. به این معنی که اگر قرار است پروانه ای برای فعالیت ارز دیجیتال در کشور داده شود، باید به صورت مشترک پیاده شود و برای آن به صورت مشترک سیاستگذاری و تصمیم گیری شود.
ناظمی با بیان اینکه نباید زمان تصمیمات سخت را از دست دهیم و آن را به بحران تبدیل کنیم. ادامه داد: این پیشنهادات پس از ۵ ماه بررسی در کمیسیون دولت به هیات دولت ارایه شد اما در این بین تغییراتی در آن ایجاد و بار دیگر به کمیسیون دولت سپرده شد.
وی گفت: درخصوص موضوع خرید و فروش ارز رمز در کشور، پیشنهاد این است که با ارز دیجیتال مانند ارز خارجی برخورد شود و صرافی ها می توانند مجوز ارز دیجیتال را دریافت کنند. در مورد اینکه نباید با ارزهای دیجیتال، خرید و فروش انجام شود، نیز تمام دستگاه ها موافق هستند. چرا که ما معتقدیم نباید با این گونه ارزها در کشور خرید و فروش صورت گیرد و جایگزین پول ملی شود. همه کشورها نیز با این موضوع مقابله کردند.
 بی اعتمادی به ادعای انجمن بلاک چین
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر نیز با بیان این که نمی توان ادعای استخراج کنندگان رمز ارزها در خصوص خاموش کردن ماینرها در ساعات پیک را پذیرفت، گفت: قطع موقت برق استخراج کنندگان ماینرها آغاز شده است.
مصطفی رجبی مشهدی در گفت وگو با فارس، در پاسخ به این سوال که انجمن بلاک چین ایران با صدور اطلاعیه ای گفته است استخراج کنندگان رمز ارزها، ماینرها را در ساعات پیک خاموش کرده اند، گفت: به دلیل اینکه این مراکز و استخراج کنندگان رمز ارزها تحت نظارت ما نیستند، نمی توانیم با قطعیت بپذیریم که آنها در ساعات پیک دستگاه های خود را خاموش کرده اند.
وی با بیان این که بحث اصلی ما این است که مصرف برق این استخراج کنندگان رمز ارزها قابل اندازه گیری است یا خیر گفت: از نگاه و توجه این انجمن تشکر می کنیم که درک کرده اند مصرف برق در ساعات پیک بسیار بالا است.
سخنگوی صنعت برق در پاسخ به این سوال که آیا فعالیت این صنعت در کشور قانونی است گفت: شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد که این فعالیت صنعت رسمیت دارد و وزارت صنعت، معدن و تجارت هم می تواند به آنها پروانه فعالیت بدهد.
رجبی مشهدی گفت: اگر این اقدامات قانونی است طبعا توانیر و وزارت نیرو مشکلی با تأمین برق آنها نخواهد داشت و در همین راستا پیشنهاد محاسبه برق استخراج کنندگان رمز ارزها با تعرفه برق صادراتی از سوی وزارت نیرو به هیأت دولت رفته و در حال بررسی است.
سخنگوی صنعت برق در پاسخ به این سؤال که آیا هنوز شناسایی ها به سرانجام نرسیده و تعداد آنها مشخص نیست، افزود: گفته می شود 148 هزار دستگاه در ایران اقدام به استخراج رمز ارزها می کنند اما باز هم آمار مشخصی از میزان دقیق این دستگاه ها موجود نیست.
رجبی مشهدی در پاسخ به این سوال که وزارت نیرو در بخشنامه ای اعلام کرد که این انشعابات را قطع موقت خواهد کرد، گفت: با توجه به اینکه استخراج رمز ارز بیشتر در شهرهای نیمه شمالی کشور و مراکز استان ها انجام می شود، برنامه قطع برق هم از همین مناطق آغاز خواهد شد.
وی افزود: اقدام به قطع موقت انشعاباتی که اقدام به استخراج رمز ارز می کنند کرده ایم اما هنوز میزان دقیق آن در دست نیست اما باز هم تأکید می کنم که باید شرایط اتصال آنها مشخص شود.
 قاچاق برق با ماینینگ
در همین حال رییس کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه همه مردم در درآمد بیت کوین حاصل از برق دولتی سهم دارند، یارانه برق را منجر به افزایش کشش به سمت این ارز دانست.
رمضانعلی سبحانی فر رییس کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با تسنیم درباره افزایش مصرف برق در کشور برای تولید بیت کوین گفت: متاسفانه مجلس هنوز در این زمینه ورود نکرده است و قاعدتا کمیسیون انرژی باید در این حوزه وارد شود زیرا مصرف بالای انرژی یکی از موارد مرتبط با بیت کوین است.
وی افزود: از کشورهای خارجی خیلی ها علاقه مند به سفر به ایران برای سرمایه گذاری در بیت کوین هستند زیرا برق نسبت به سایر کشورها در ایران ارزان است. به صورت غیررسمی شاهد هستیم در زیرپله ها یا سوله هایی خاص از برق جهت تولید بیت کوین استفاده می کنند و حتی گاها شاهد هستیم به صورت رایگان و یا با قیمت بسیار اندک از برق بیت کوین استفاده می کنند.
رییس کمیته ارتباطات کمیسیون صنایع و معادن مجلس با انتقاد از یارانه ای که به برق اختصاص داده می شود، آن را عامل اصلی برای سوء استفاده جهت تولید بیت کوین و افزایش 500 مگاواتی برق در کشور دانست و گفت: این رفتار نوعی قاچاق برق محسوب می شود که بر خلاف قاچاق سوخت، در داخل کشور انجام می شود.
وی تاکید کرد: باید ساز و کاری تعریف شود که تولید مصرف جمع آوری شود و یا اینکه تعرفه کسانی که در این زمینه فعالیت می کنند بالا برود و اگر درآمدزایی و خلق ثروت دارد، باید نتیجه آن به عموم مردم پرداخت شود.
 برخورد با استخراج کنندگان ادامه دارد
دیروز همچنین خبر آمد که یکی از بزرگ ترین مزارع استخراج ارز دیجیتال در کشور که با استقرار در یکی از کارخانجات بزرگ تهران، از برق با تعرفه صنعتی برای فعالیت خود استفاده می کرد، شناسایی شد.
طبق جدیدترین گزارش وزارت نیرو، به دنبال بالاگرفتن تب ارز دیجیتال و سواستفاده مزارع راه اندازی شده از تعرفه های ارزان برق صنعتی و کشاورزی و همچنین شدت گرفتن فعالیت های نظارتی و بازرسی شرکت های توزیع نیروی برق به منظور شناسایی مزارعی که با بهره گیری از برق با یارانه دولتی، به تولید ارز دیجیتال می پردازند، نیروهای عملیاتی و فنی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ، با رصد و کنترل بار مصرف شبکه توزیع برق و بررسی های میدانی، موفق شدند سه مزرعه بزرگ استخراج ارز دیجیتال را که با استقرار در مراکز صنعتی، از برق با تعرفه ارزان برای تولید ارز دیجیتال استفاده می کردند، شناسایی کنند.
تنها یکی از این مزارع، با مصرف انرژی بالغ بر هفت مگاوات (حدود 40 درصد توان تولید نیروگاه برق آبی سد طالقان)، از بزرگ ترین مزارع کشف شده ارز دیجیتال در کشور است.
بر اساس این گزارش، با در نظر گرفتن میانگین مصرف برق 2800 کیلووات ساعت در سال برای هر واحد مسکونی واقع در مناطق عادی کشور، برق مصرفی در این مزرعه ارزی، فقط در هر شبانه روز معادل مصرف برق 60 واحد مسکونی در طول یک سال است.
به دنبال شناسایی این سه مزرعه، در مرحله اول با توجه به فعالیت مغایر با تعرفه واگذارشده، نسبت به قطع برق مورد استفاده، اقدام و سایر مراحل رسیدگی قانونی در این رابطه، آغاز شده است.
در همین راستا سر کلانتر هفتم پلیس پیشگیری نیز از کشف ۵۷ دستگاه استخراج(ماینر) بیت کوین به ارزش شش میلیارد ریال در جنوب پایتخت خبر داد.
به گزارش ایسنا سرهنگ دوست علی جلیلیان در این باره گفت: ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه یازدهم تیر ماه ماموران کلانتری ۲۰۸ ترمینال جنوب هنگام گشت زنی در محدوده ترمینال به راننده یک دستگاه خودرو سواری که در حال برداشتن بسته ای  از داخل خودرواش بود، مشکوک شده و به بررسی موضوع پرداختند.
وی با بیان انجام بررسی های اولیه گفت: در بررسی اولیه راننده خودرو، مدعی بود راننده اسنپ است و قصد داشته بسته ای را در محدوده میدان ولی عصر از مغازه ای تحویل گرفته  و به یکی از تعاونی ها به مقصد مشهد تحویل بدهد. راننده خودرو اظهار می کرد محموله حاوی قطعات کامپیوتر است که بسته مذکور بازرسی و ۵۷ دستگاه استخراج بیت کوین کشف شد.
سرکلانتر هفتم با بیان اینکه متهم به کلانتری ۲۰۸ ترمینال جنوب برای تحقیقات تکمیلی منتقل شد، ادامه داد: در این رابطه مخفیگاه فرستنده محموله شناسایی و با دستور قضایی متهم دوم پرونده نیز دستگیر شد.
وی با بیان اینکه در بازرسی از خودرو توقیفی ۵۷ ماینر بیت کوین کشف شده است گفت: کارشناسان ارزش ریالی کالای کشف شده را شش  میلیارد ریال برآورد کرده اند. 


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :